Perinnönjaon toimittaminen
Milloin perinnön voi jakaa?
Perinnönjaolle ei ole olemassa mitään säädettyä määräaikaa. Se voidaan tehdä heti perunkirjoituksen jälkeen tai myöhemmin. Usein kuolinpesät ovat jakamattomina vuosia tai jopa vuosikymmeniä.
Perinnönjako perunkirjoituksen jälkeen on helppo toteuttaa suoraan perukirjan pohjalta, jos omaisuus on arvostettu oikein. Jos perinnönjako tehdään ennen perintöverotuksen toimittamista, jakokirja on toimitettava verottajalle, joka voi käyttää sitä apuna verotuspäätöksen tekemisessä.
Kuka toimittaa perinnönjaon?
Osakkaat voivat sopia perinnönjaosta keskenään. Jos osakkaat eivät pääse sopimukseen perinnönjaosta, käräjäoikeus voi hakemuksesta määrätä pesänjakajan, joka toimittaa jaon.
Miten perinnönjako tehdään?
Perinnönjaosta tehdään jakosopimus, jonka kaikki osakkaat allekirjoittavat. Jos osakkaat eivät pääse jaosta keskenään sopimukseen ja pesään on määrätty pesänjakaja, tämä allekirjoittaa jakokirjan.
Jos perinnönjättäjä oli kuollessaan naimisissa, täytyy ennen jakoa toimittaa ositus kuolinpesän osakkaiden ja lesken välillä. Ositus ja perinnönjako tehdään yleensä samalla sopimuksella.
Voiko perinnönjaon tehdä, jos pesässä on velkaa?
Perinnönjakoa ei tule tehdä ennen kuin velkojan kanssa on sovittu kuolinpesän velkojen hoitamisesta.
Mikäli osakkaina haluatte jakaa pesän heti perunkirjoituksen jälkeen, laadin perinnönjakosopimuksen erillisellä palkkiolla (ks. hinnasto)
Mahdollisesti ennen perinnönjakoa tarvittava ositussopimus sisältyy hintaan. Edellytyksenä on, että pesän osakkaat ovat yksimielisiä jaon toimittamisesta ja omaisuuden arvostamisesta.