Perintövero

Perintöverovelvollisuus

Perintöveroa joudut maksamaan perintönä tai testamentilla saamastasi omaisuudesta. Veroa joudut maksamaan, vaikka et saisikaan perimääsi omaisuutta vielä haltuusi. Jokainen perillinen saa oman verotuspäätöksensä.

Perintöveron määrä

Perintöveron määräämiseksi verottaja tekee laskennallisen perinnönjaon ja määrää sen perusteella kullekin perilliselle maksettavaksi tulevan veron.

Alle 20 000 euron perinnöstä ei mene veroa.

Perintövero on progressiivinen vero kuten tuloverokin. Veroluokkia on kaksi. Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat lähimmät perilliset, esim. perinnönjättäjän lapset.

Verottajan sivuilla on laskuri, jonka avulla pystyt laskemaan omasta perinnöstäsi menevän veron. Sivuille pääset tästä.

Milloin perintövero erääntyy maksettavaksi?

Verohallinto tekee perintöveropäätöksen 6 - 12 kuukauden kuluessa siitä, kun se saa kopion perukirjasta.

Jos veron määrä on alle 500 euroa, vero erääntyy kerralla maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua verotuspäätöksestä.

Jos veron määrä on 500 euroa tai enemmän, vero jaetaan kahteen maksuerään. Ensimmäinen erä erääntyy kolmen kuukauden kuluttua verotuspäätöksestä ja toinen erä kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä eräpäivästä.

Voiko perintöveron määrään vaikuttaa?

Kuolinpesän osakas voi vaikuttaa perintöveron määrään luopumalla perinnöstä tai testamentista.

1. Perinnöstä luopuminen

Perinnöstä luopumalla osakas voi siirtää perinnön suoraan omille lapsilleen, jolloin perintöveroa ei tule maksettavaksi kahteen kertaan. Jos lapsia on useampia, perinnön määrä jakautuu useammalle ja perintöveron määrä henkilöä kohden pienenee.

Tehokas luopuminen edellyttää, että osakas ei ryhdy jäämistöomaisuuteen. Pelkkä osallistuminen perunkirjoitukseen ei ole omaisuuteen ryhtymistä. Osakkaan on luovuttava perinnöstä kokonaan, vastikkeetta, ilman ehtoja eikä hän voi määrätä, kuka tulee hänen sijaansa. Lisäksi luopumisen on tapahduttava kohtuullisen ajan kuluessa kuolemasta.

Perinnöstä ei siis voi luopua tehokkaasti osittain.

2. Testamentista luopuminen

Testamentista luopuminen eroaa perinnöstä luopumisesta siinä, että testamentista voi luopua myös osittain.

Omistusoikeustestamentin saaja voi esim. luopua omistusoikeudesta ja ottaa vastaan vain hallintaoikeuden. Perillisille menevän omaisuuden arvossa verottaja ottaa huomioon vähennyksenä pidätetyn hallintaoikeuden arvon.

Perinnöstä tai testamentista luopuminen on tehtävä kirjallisesti

Yleinen ja suositeltava menettely on ilmoittaa luopumisesta perunkirjoituksen yhteydessä.